Τα νέα μας

19
Απρ

Ψηφιοποίηση του “Χάος και Όψη”

Από το 1993 έως το 1998, ο Σύλλογος Κυψελιωτών Άρτας “Ο Άγιος Κοσμάς” εξέδιδε το περιοδικό “Χάος και Όψη”, με τριμηνιαία συχνότητα έκδοσης, το οποίο στην πενταετή διαδρομή του ξεχώρισε και έκανε αισθητή την παρουσία του.
Έτσι, κατάφερε να ξεπεράσει τα στενά όρια του χωριού και να γίνει ευρύτερα γνωστό, διεκδικώντας τη δική του μοναδικότητα.
Υπήρξε ένα περιοδικό υψηλής αισθητικής και ποιότητας με πλούσια θεματολογία και προσεγμένα κείμενα, που έγινε ένα μέσο ανάδειξης και προβολής του ιστορικού και πολιτιστικού φορτίου του τόπου μας.
Στις σελίδες του καταγράφηκαν και αναδείχτηκαν λαογραφικά, ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία του χωριού και της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων, αλλά και γενικότερα θέματα τέχνης και πολιτισμού. Η προσφορά του ήταν σημαντική και αποτελεί, μέχρι και σήμερα, σημείο αναφοράς για την Κυψέλη.
Είκοσι και πλέον χρόνια μετά το εκδοτικό αυτό εγχείρημα και με τον φόβο ότι κάποια στιγμή θα καλυφθεί από τη σκόνη του χρόνου, ο Γιάννης Καραμπούλας, αποφάσισε να το ξαναζωντανέψει και να του δώσει τη σύγχρονη μορφή, την ψηφιακή.
Γι’ αυτό σκανάρισε όλα τα περιοδικά και επεξεργάστηκε, με ιδιαίτερη φροντίδα, μία μία τις 910 σελίδες του, ώστε να αποκτήσουν πάλι τη λάμψη τους και να απαλλαγούν από φθορές και στίγματα.
Παράλληλα, οργάνωσε τα περιεχόμενα κατά θεματικές ενότητες, ώστε να είναι εύκολη στον καθένα η αναζήτηση και εύρεση όλων των κειμένων, με την ελπίδα ότι η προσπάθεια αυτή θα αποβεί χρήσιμη για πολλούς συγχωριανούς μας και παρακαταθήκη ιδιαίτερα για τους νέους, που αξίζει να μελετήσουν όλα τα “βήματα” αυτής της προσπάθειας.
Ο Στέφανος Παπαχρήστου τα ανάρτησε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου (www.kypseliartas.gr/ΜΑΘΑΙΝΩ) και έτσι τώρα είναι προσβάσιμα σε όλους.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...