Τα νέα μας

09
Δεκ

Υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο

Αναζητώντας πληροφορίες για την κτηματογράφηση ακινήτων, που ξεκινάει εντός ολίγων ημερών στην περιοχή μας, ανέτρεξα στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr) και σε ειδικούς, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσω μερικές βασικές οδηγίες, τις οποίες καταθέτω εδώ με μια μικρή επιφύλαξη βέβαια, γιατί μπορεί κάτι να τροποποιηθεί στην πορεία ή κάτι να μην ισχύσει απόλυτα.

Θεωρώ όμως ότι ίσως φανούν χρήσιμες σε αρκετούς. Πλήρεις και αναλυτικές οδηγίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα: www.ktimatologio.gr/Κτηματογράφηση/Υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας.

Η δήλωση υποβάλλεται στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής (Βουργαρέλι ή Άρτα) ή ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα: www.ktimatologio.gr. Η δήλωση δεν μπορεί να αποσταλεί ταχυδρομικά.

Υποχρέωση δήλωσης έχει τόσο αυτός που έχει την ψιλή κυριότητα όσο και αυτός που έχει την επικαρπία του ακινήτου.

Το έντυπο Δ1, που πρέπει να υποβληθεί (μαζί με άλλα δικαιολογητικά), υπάρχει στο Γραφείο Κτηματογράφησης και στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr.

Εκτός από το έντυπο της δήλωσης (Δ1), τα απαραίτητα δικαιολογητικά που υποβάλλονται είναι:

1. Απλό φωτοαντίγραφο του συμβολαίου (χωρίς επικύρωση)
2. Απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής ή εγγραφής του τίτλου στο Υποθηκοφυλακείο
3. Τοπογραφικό του ακινήτου

Αν δεν υπάρχει συμβόλαιο κατατίθεται η δήλωση του Ε9 και το τοπογραφικό του ακινήτου. Σ’ αυτή την περίπτωση απαιτείται και ένορκη βεβαίωση 2 ατόμων (μπορεί να είναι και συγγενικά του δικαιούχου) που να βεβαιώνουν ότι το ακίνητο ανήκει στον δικαιούχο. Η ένορκη βεβαίωση εκδίδεται από το Ειρηνοδικείο ή από συμβολαιογράφο.

Αν δεν υπάρχει ούτε συμβόλαιο ούτε τοπογραφικό, κατατίθεται το Ε9 και η ένορκη βεβαίωση από το Ειρηνοδικείο. Μπορεί να γίνει ο εντοπισμός του ακινήτου από τον καθένα (σύμφωνα με τις οδηγίες: www.ktimatologio.gr/Κτηματογράφηση/Οδηγίες συμπλήρωσης /Προσδιορισμός της θέσης και των ορίων των ακινήτων στους κτηματολογικούς χάρτες) ή στο Γραφείο Κτηματογράφησης θα υποδειχτεί από τον δικαιούχο η θέση του ακινήτου και εξειδικευμένος συνεργάτης του Κτηματολογίου θα το εντοπίζει.

4. Απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου του δικαιούχου.
5. Απλό φωτοαντίγραφο εγγράφου που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ (π.χ. εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ, λογαριασμός ΔΕΗ).

Για να υποβάλει κάποιος δήλωση αντί του δικαιούχου απαιτείται απλή εξουσιοδότηση (υπάρχει στο internet), χωρίς επικύρωση από ΚΕΠ.

Οι δηλώσεις υποβάλλονται από 10 Δεκεμβρίου 2018 έως 12 Μαρτίου 2019.

Ωράριο λειτουργίας Γραφείων Κτηματογράφησης: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από 8:00 έως 16:00 και κάθε Τετάρτη από 8:00 έως 20:00. 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...