Ονομασία

Α

ρκετές συζητήσεις και διαφωνίες προκάλεσε κατά καιρούς η ονοματοθεσία του χωριού. Η κυρίαρχη άποψη είναι ότι η λέξη «Χώσεψη» προέρχεται από τη φυσική τοποθεσία του χωριού και είναι σύνθετη από τις λέξεις: «χάος» και «όψις». Το χωριό βρίσκεται στην αγκαλιά δύο υψωμάτων: τα Αμπέλια δυτικά και την Τζούμα ανατολικά, με τη Γκούρα (ποτάμι) να κυλάει στην άκρη του χωριού και σε χαμηλότερο επίπεδο. Η σύνθεση όλων αυτών δημιουργούν το «χάος».

Νότια όμως το μάτι μπορεί να ταξιδέψει ελεύθερα, επιτρέποντας την «όψιν» του χωριού από πολλά σημεία.

Παραλλαγή αυτής της άποψης είναι ότι το «χάος» και «όψις» προέρχεται από την εικόνα που προσλαμβάνει ο παρατηρητής κοιτάζοντας από ψηλά (κάποιο ύψωμα ή το βουνό) το χωριό. Υποστηρίχτηκε από κάποιους άλλους ότι το «Χώσεψη»» προήλθε από το «χωσιά» και «όψη». Λόγω της θέσης του χωριού προσφέρεται για χωσιά (ενέδρα), έχοντας παράλληλα και θέα (όψη) προς μία κατεύθυνση (νότια).

Η θεωρία ότι η λέξη «Χώσεψη» είναι σλάβικη δεν συγκεντρώνει πολλά ερείσματα. Φαίνεται όμως ότι σ’ αυτή τη λογική στηρίχτηκε το Υπουργείο Εσωτερικών και στα πλαίσια μιας ευρύτερης πολιτικής ( αντικομμουνισμός, αντισλαβισμός), μέσω των Νομαρχιών, επέβαλε την αλλαγή των ονομάτων των Κοινοτήτων που υπήρχε υπόνοια ότι ήταν σλάβικα (1953). Το επίσημο αιτιολογικό της Νομαρχίας Άρτας ήταν ότι η λέξη «Χώσεψη» ήταν κακόηχος.

Προτάθηκαν από το Κοινοτικό Συμβούλιο τα ονόματα: «Παράδεισος» και «Δροσιά», τα οποία απορρίφτηκαν από τη Νομαρχία Άρτας (1954). Το Κοινοτικό Συμβούλιο επανήλθε προτείνοντας τα: «Κυψέλη» ή «Καλλιθέα» (1960). Τελικά έγινε αποδεκτό το «Κυψέλη» (1962), ως περισσότερο εύηχο.

Το νέο όνομα, είναι προφανές, ότι ταυτίζει τους κατοίκους του χωριού με τις μέλισσες, οι οποίοι παλιότερα,αλλά και σήμερα ξενιτεύονται, συλλέγουν τους «καρπούς» και τους εναποθέτουν στην «Κυψέλη» τους.

Το 1994 το Κοινοτικό Συμβούλιο του χωριού επανήλθε, προτείνοντας την επαναφορά της παλιάς ονομασίας. Η πρόταση όμως ατόνισε και δεν υλοποιήθηκε.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...