Τα νέα μας

26
Οκτ

Οι Γερμανοί στο χωριό μας

Σαν σήμερα, πριν 79 χρόνια, οι Γερμανοί “επισκέφτηκαν” το χωριό μας και σύμφωνα με τη συνήθη τακτική τους σκότωσαν και έκαψαν…
Στα τέλη Οκτωβρίου 1943, ένα τμήμα της 1ης Ορεινής Μεραρχίας (Εντελβάις) της Βέρμαχτ, από τα Γιάννενα πέρασε στα Τζουμερκοχώρια προκαλώντας καταστροφές, πυρπολώντας σπίτια και σκοτώνοντας αθώους ανθρώπους. Μάλιστα στον Καταρράκτη οι Γερμανοί εκτέλεσαν 11 κατοίκους, όπως και σε άλλα χωριά λιγότερους.
Στην πορεία τους αυτή έφτασαν και στο χωριό μας, την Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, όπου πυροβόλησαν και σκότωσαν στη θέση “Κριθάρια”, πιο πάνω από τον Άγιο Γεώργιο, τον Πέτρο Ντζιαδήμα του Σωτηρίου. Στη θέση που έπεσε νεκρός συνέλαβαν και τον ξάδερφό του Ηλία, αλλά τους ξέφυγε, καθώς τον οδηγούσαν στο χωριό, πέφτοντας στον γκρεμό, λίγο πιο κάτω από εκεί που βρίσκεται σήμερα ο ξενώνας “Κυψέλη”. Κατά την πτώση τραυματίστηκε αρκετά σοβαρά.
Το βράδυ παρέμειναν στο χωριό μας, όπου έβαλαν φωτιά και έκαψαν, όπως και το πρωί της επομένης ημέρας, τα σπίτια των παρακάτω χωριανών: Αριστείδη Γ. Τσιρώνη, Ιωάννη Ε. Λύκου, Ιωάννη Παππά (κατάστημα), Γεωργίου Ι. Μπλέτσου, Κων/νου Παππά (Παπαδά), Νικολάου Μούτου (στη Ρουπακιά) και Δημητρίου Λ. Τσιβόλα (στα Παλαιοκόπρια). Κατηφορίζοντας έκαψαν στην Άντρη τα πέτρινα αγροτικά σπιτάκια του Ευάγγελου Καραλή και του Βασιλείου Παππά, καθώς και τις ξύλινες καλύβες του Παντελή Κατσικογιώργου και του Βασιλείου Κατσικογιώργου και τις θυμωνιές, που υπήρχαν δίπλα, στην Καλλονή. Άγνωστα παραμένουν τα κριτήρια με τα οποία επέλεξαν και πυρπόλησαν τα συγκεκριμένα σπίτια.
Στη συνέχεια αποχώρησαν με κατεύθυνση προς το Βουργαρέλι.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...