Κώστας Μπαλάφας

Ο φωτογράφος της Ηπείρου

Ο Κώστας Μπαλάφας συκαταλέγεται στους μεγαλύτερους Έλληνες φωτογράφους ανάμεσα στους Μαργαρίτη, Μελετζή, Nelly’s, Τλούπα, Χαρισιάδη, Παπαϊωάννου.

Γεννήθηκε στην Κυψέλη Άρτας το 1920. Έζησε από μικρός στην Αθήνα συνδυάζοντας δουλειά και σχολείο ταυτόχρονα έως το 1936, χρονιά που επιστρέφει στα Γιάννενα και σπουδάζει στη Γαλακτοκομική Σχολή, όπου και προσλαμβάνεται στη συνέχεια.

Ο πόλεμος του ’40 τον βρίσκει στα Γιάννενα . Έχοντας ήδη αποκτήσει φωτογραφική μηχανή φωτογράφισε σκηνές της κατοχής στα Γιάννενα και στη συνέχεια τον αγώνα των ανταρτών στις τάξεις του ΕΛΑΣ. Το αποτέλεσμα της δουλειάς του αυτής τυπώθηκε στο φωτογραφικό λεύκωμα “Το Αντάρτικο στην Ήπειρο“.

Φωτογραφίες

Μετά τον πόλεμο εργάστηκε στη ΔΕΗ στην οποία και συνταξιοδοτήθηκε.

Κατά διαστήματα “περπάτησε” όλη την Ελλάδα και αιχμαλώτισε τοπία, πρόσωπα και επαγγέλματα με το δικό του φωτογραφικό τρόπο.

Στο έργο του κυρίαρχη θέση καταλαμβάνει ο άνθρωπος, ο αγώνας του για την καθημερινότητα και την επιβίωση. Η γενέτειρά του Ήπειρος τον τροφοδότησε με πολλά φωτογραφικά θέματα από τη σκληρή ζωή των κατοίκων των απομονωμένων χωριών της.

Γεννήθηκα σ’ ένα κακοτράχαλο ηπειρώτικο χωριό που λες πως και το ίδιο γεννήθηκε για αγώνες πρώτα με την ίδια τη φύση, για να μπορέσει να επιβιώσει στην κακοτράχαλη γη που γεννήθηκε. Και ένα μεγάλο μαράζι ήταν ο ξενιτεμός.

Σημ. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στη σελίδα προέρχονται από την Έκδοση “Ήπειρος” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΟΤΑΜΟΣ Υψηλάντου 31, 10675 Αθήνα email: info@potamos.com.gr, και δημοσιεύονται με την ευγενική άδεια του δημιουργού τον οποίο και ευχαριστούμε.

Περισσότερες πληροφορίες …

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...