Κυψέλη

Στις υπώρειες των Τζουμέρκων

Περιδιαβαίνοντας την ορεινή Ήπειρο, νιώθει κανείς τον ουρανό άλλοτε να τη χαϊδεύει απαλά κι άλλοτε να μαλώνει με τα βουνά της που διεκδικούν το χώρο του. Εκεί που ο ουρανός και τα βουνά συμφιλιώνονται, μ’ έναν ασφυκτικό κλοιό, 50 χλμ. ανεβαίνοντας από την πόλη της Άρτας, ζει στους δικούς του ρυθμούς το χωριό Κυψέλη Άρτας (Χώσεψη), με υψόμετρο στην πλατεία του 600 περίπου μέτρων.

Η μονότονη αρχικά ανάβαση, καθώς απομακρύνεται κανείς απ’ την πόλη, ξεχνιέται στο αντίκρυσμα των επιβλητικών Τζουμέρκων κι η απορία για το ποιος έφερε εκεί ανθρώπους για να ζήσουν, λύνεται: η ελευθερία, η αποδέσμευση, η φύση η τραχιά, μα προστατευτική συνάμα. Ίσως.

Κι εκεί που ο «τεμαχισμός» του χωριού σε συνοικισμούς: Λούτσα, Καλλονή, Ευαγγελίστρια, Ρουπακιά, Άι-Γιώργης, τείνουν να σπάσουν το ίδωμα των ματιών και την ψυχή σε κομμάτια, έρχονται οι εικόνες κοντά η μία στην άλλη κι αλληλοσυμπληρώνονται, με φύση και ιστορία ανάκατες.

Αέρινη η Λούτσα, πάνω στη ράχη, θαρρείς και θα πετάξει για τ’ αλλού στου κόσμου την άκρη, κρατιέται γερά από δυο-τρεις ανθρώπους της. Πραγματική ομορφιά η Καλλονή, μα ήπια αγκαλιά, προσδίδει σιγουριά και ηρεμία.
Με το Βυζάντιο συνδέοντάς μας η Ευαγγελίστρια, το μοναστήρι, φέρνει το νου στην άλλη ζωή, μέσα απ’ της κόλασης τις αγιογραφίες της. Το Καστρί, με τα ιστορικά του μνημεία, καθηλώνει το χρόνο στη ρωμαϊκή εποχή.
Η Ρουπακιά απέναντι, επιβλητική, με τα έλατα και τους αγίους της: Άγιο Κωνσταντίνο και Αγία Μαρίνα, αποτελεί τα ανατολικά όρια.

Κι η κορυφή του χωριού, ο Άι-Γιώργης, αγκαλιάζει με σιγουριά τους πρόποδες των Τζουμέρκων, άφοβος στους κεραυνούς και τα χιόνια τους, καθώς το μάτι πάει μακριά ως τη θάλασσα.

Όλα τούτα στέκονται προστάτες του κεντρικού τμήματος του χωριού με την παραδοσιακή πλατεία, τα καφενεδάκια, το μουσείο, τα πλατάνια και τα νερά του.

Εκεί που η γειτονιά κρατάει το χρώμα της, οι ηπειρώτικες πίτες ψήνονται ακόμη στη γάστρα, τα πρόσωπα παραμένουν ροδαλά, εκεί που οι καρδιές αγγίζονται με την απολυτοσύνη του ηπειρώτικου βλέμματος και την τοπική διάλεκτο, εκεί χτυπά η καρδιά της Χώσεψης, όπου φύση και άνθρωποι ζουν πάντα την ερωτική αγωνία του γυρίσματος των καιρών.

Η Κυψέλη Άρτας με μία ματιά

Έκταση: 35.834 στρέματα
Πληθυσμός: 450 κάτοικοι (απογραφή 2011)
Υψόμετρο: 530 μ. (στην πλατεία του χωριού)
Συντεταγμένες: 39o 22′ 36” Βόρειο – 21ο 07′ 00” Ανατολικό
Δήμος που ανήκει: Κεντρικών Τζουμέρκων
Έδρα Δήμου: Βουργαρέλι
Συνοικισμοί που απαρτίζουν το χωριό: Καλλονή, Άγιος Γεώργιος, Ρουπακιά, Ευαγγελίστρια, Λούτσα

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...