Εισαγωγή

Ιανουάριος 2021

Από το 1993 έως το 1998 ο Σύλλογος Κυψελιωτών Άρτας “Ο Πατροκοσμάς”, με έδρα την Αθήνα, εξέδιδε το περιοδικό “Χάος και Όψη”, με τριμηνιαία συχνότητα έκδοσης, το οποίο στην πενταετή διαδρομή του ξεχώρισε και έκανε αισθητή την παρουσία του. Έτσι κατάφερε να ξεπεράσει τα στενά όρια του χωριού και να γίνει ευρύτερα γνωστό, διεκδικώντας τη δική του μοναδικότητα.
Υπήρξε ένα περιοδικό υψηλής αισθητικής και ποιότητας με πλούσια θεματολογία και προσεγμένα κείμενα, που έγινε ένα μέσο ανάδειξης και προβολής του ιστορικού και πολιτιστικού φορτίου του τόπου μας.

Στις σελίδες του καταγράφηκαν και αναδείχτηκαν λαογραφικά, ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία του χωριού και της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων, αλλά και γενικότερα θέματα τέχνης και πολιτισμού. Η προσφορά του ήταν σημαντική και αποτελεί, μέχρι και σήμερα, σημείο αναφοράς για την Κυψέλη.

Οι εμπνευστές και συντελεστές του, που τους γοήτευε η πρόκληση της δημιουργίας, με ιδιαίτερο δυναμισμό, δονκιχωτικό πάθος, αισιοδοξία και πίστη ότι όλα θα πάνε καλά, προέβησαν σ’ ένα ενδιαφέρον αλλά δύσκολο εκδοτικό εγχείρημα, που ήταν μια κατάθεση ζωής και ψυχής. Και τα 22 τεύχη, από το εξώφυλλο ως το οπισθόφυλλο, υπήρξαν κομψοτεχνήματα και έγιναν δεκτά από το αναγνωστικό κοινό με ιδιαίτερα ευνοϊκά σχόλια.

Δεν ξεχνώ, στο διάστημα που υπήρξα μέλος της Συντακτικής Επιτροπής, τις ατελείωτες ώρες συζητήσεων και προβληματισμού, τις διαφορετικές προτάσεις, τις έντονες διαφωνίες, τις συγκρουόμενες απόψεις και τις συγκλίσεις, που τελικά οδηγούσαν στη γέννηση του κάθε τεύχους, η οποία ήταν μία άκρως εξαιρετική παραγωγική και πνευματική διαδικασία.

Είκοσι και πλέον χρόνια μετά το εκδοτικό αυτό εγχείρημα και με τον φόβο ότι κάποια στιγμή θα καλυφθεί από τη σκόνη του χρόνου, αποφάσισα να το ξαναζωντανέψω και να του δώσω τη σύγχρονη μορφή, την ψηφιακή. Γι’ αυτό σκανάρισα όλα τα περιοδικά και επεξεργάστηκα, με ιδιαίτερη φροντίδα, μία μία τις 910 σελίδες του, ώστε να αποκτήσουν πάλι τη λάμψη τους και να απαλλαγούν από φθορές και στίγματα.. Παράλληλα οργάνωσα τα περιεχόμενα κατά θεματικές ενότητες, ώστε να είναι εύκολη στον καθένα η αναζήτηση και εύρεση όλων των κειμένων, με την ελπίδα ότι η προσπάθεια αυτή θα αποβεί χρήσιμη για πολλούς συγχωριανούς μας και παρακαταθήκη ιδιαίτερα για τους νέους, που αξίζει να μελετήσουν όλα τα “βήματα” αυτής της προσπάθειας.

Γιάννης Καραμπούλας

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...