Τα νέα μας

17
Ιούλ

Γιορτή της Αγίας Μαρίνας

Σήμερα γιορτάζει η Αγία Μαρίνα στο Παλιοχώρι!
Η φωτογραφία μάς ταξιδεύει στον χρόνο, σ’ ένα μακρύ ταξίδι, 59 χρόνια πίσω, σαν σήμερα (17 Ιουλίου 1962). Ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε τον χορό στον προαύλιο χώρο του μικρού ναού, μετά τη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία που προηγήθηκαν. Χορεύουν οι: Βασίλειος Γεωργίου (ο οποίος αργότερα χειροτονήθηκε ιερέας αρχικά στην Καλλονή και κατόπιν στη Ράμια), Περικλής Κραμπής, Αχιλλέας Λύκος, Στέφανος Σιόντης, Δημήτριος Ρόβας και Χρήστος Ντζιαδήμας. Κλείνουν τον χορό (αριστερά) οι μικροί χορευτές: Βαΐτσα (Βάντα) Θεοδωρή, Γιάννης Καραμπούλας και Χαρίκλεια (Λίτσα) Θεοδωρή. Αριστερά φαίνεται λίγο το παλιό εκκλησάκι, το οποίο, δυο χρόνια αργότερα, ο Δημήτριος Ρόβας, μαζί με τον αδερφό του Παντελή, ανοικοδόμησαν και του έδωσαν τη σημερινή του μορφή. Πίσω από τους χορευτές διακρίνεται τμήμα του Κάτω Κάμπου.
Συνηθιζόταν τότε, και επικράτησε ως έθιμο, σε όλα τα πανηγύρια πρώτοι να σέρνουν τον χορό οι κάτοικοι της γειτονιάς, αυτοί που κατοικούσαν κοντά στο εκκλησάκι, γιατί ο εορτάζων Άγιος θεωρούνταν “δικός τους” και ήθελαν μ’ αυτόν τον τρόπο να τον τιμήσουν.
Έτσι, θυμάμαι ότι τον πρώτο χορό στο πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας έσερνε πάντα ο Δημήτριος (Δήμος) Ρόβας, του οποίου το σπίτι βρισκόταν πολύ κοντά στο εκκλησάκι, χορεύοντας ένα συγκεκριμένο τραγούδι, που μάλιστα ζητούσε από την ορχήστρα να το προσαρμόσει στην περίσταση και έτσι το γνωστό τραγούδι “Παιδιά της Σαμαρίνας” γινόταν: “Εσείς μωρέ παιδιά κλεφτόπουλα / παιδιά της Αϊ-Μαρίνας (αντί Σαμαρίνας) / μωρέ παιδιά καημένα…”.
Οι προσκυνητές χρόνο με τον χρόνο λιγοστεύουν για τους γνωστούς λόγους και φέτος, ίσως, θα είναι ακόμη λιγότεροι.
Όμως, η ψυχή και η σκέψη όλων των συγχωριανών θα προστρέξουν σήμερα εκεί με νοσταλγία, κατάνυξη και ευλάβεια.
Χρόνια πολλά στους απανταχού Κυψελιώτες!
Θερμές ευχές στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες!
Και του χρόνου με υγεία!
(Από το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Καραμπούλα)

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...