Τα νέα μας

17
Ιούλ

Γιορτή Αγίας Μαρίνας

Σήμερα γιορτάζει η Αγία Μαρίνα στο Παλιοχώρι!

Χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 στον χώρο όπου παλιότερα υπήρχε μικρό εκκλησάκι και νεκροταφείο, γιατί το Παλιοχώρι υπήρξε ο πρώτος οικισμός του χωριού.

Την ανέγερση ανέλαβαν τα αδέρφια Δημήτριος και ο Παντελής Ρόβας, που ήταν χτίστες οι ίδιοι, παραδοσιακοί τεχνίτες της πέτρας και κατοικούσαν στην περιοχή. Αυτοί, με τη βοήθεια και λίγων γυναικών, μετέφεραν στις πλάτες τους αγόγγυστα τις πέτρες από τα παρακείμενα ρέματα, που επειδή βρίσκονταν πολύ χαμηλότερα από τον χώρο ανέγερσης, απαιτούνταν πολύς κόπος για να φτάσει η πέτρινη ύλη μέσα από ανηφορικά και δύσβατα μονοπάτια στον προορισμό της. Ειδικά τις μεγάλες πέτρες, τα κατώφλια και τα ανώφλια και τα αγκωνάρια τα μετέφερε όλα στην πλάτη του ο Δημήτριος Ρόβας.

Στη συνέχεια με ξεχωριστή τέχνη και αστείρευτο μεράκι έχτισαν σιγά-σιγά το εκκλησάκι. Περιστασιακά τους βοήθησαν και άλλοι συγχωριανοί στο χτίσιμο.

Την ξυλεία για τη σκεπή έβγαλαν ο Νικόλαος και ο Γεώργιος Καραμπούλας, το ταβάνι έφτιαξε ο Παναγιώτης Καραμπούλας, το τέμπλο ο Παντελής Σιόντης, τις πόρτες και τα παράθυρα κατασκεύασε ο Παντελής Λύκος και την εκκλησία σοβάτισε ο Παναγιώτης Μπάκας.

Οι προσκυνητές χρόνο με τον χρόνο λιγοστεύουν για τους γνωστούς λόγους. Φέτος θα είναι ακόμη λιγότεροι, λόγω των ειδικών συνθηκών. Όμως η ψυχή και η σκέψη όλων των συγχωριανών θα προστρέξουν σήμερα εκεί με κατάνυξη και ευλάβεια.

Χρόνια πολλά σε όλους τους απανταχού Κυψελιώτες!

Θερμές ευχές στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες!

Και του χρόνου με υγεία!

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...