Τα νέα μας

09
Ιούλ

Το μνημείο των Τζουμέρκων, το γεφύρι της Πλάκας, όρθιο ξανά!

Το μονότοξο γεφύρι, που θεωρείται το μεγαλύτερο των Βαλκανίων (άνοιγμα καμάρας 40 μ., ύψος 21 μ.), κατέρρευσε τον Φεβρουάριο του 2015 μετά τις μεγάλες νεροποντές.
Ξαναχτίστηκε από ομάδα 30 καθηγητών και 40 ερευνητών από το ΕΜΠ και περισσότερων από 300 εργατών, από πέτρα και λάσπη, με την ίδια, παλιά τεχνική των μαστόρων της πέτρας και ξαναστέκεται και πάλι αγέρωχο πάνω από τα νερά του Άραχθου.
Ο συντονιστής της Διεπιστημονικής Ομάδας Έργου του ΕΜΠ για την Αναστήλωση της Γέφυρας της Πλάκας, Δημήτρης Καλιαμπάκος, μετά το πέρας των εργασιών, δήλωσε: «Είμαι συγκινημένος για τους ανθρώπους, από τα χέρια των οποίων πέρασαν μία προς μία οι πέτρες που έφτιαξαν το γεφύρι. Μιλάμε για 9000 θολίτες, μια πολύ βαριά, σκληρή πέτρα, με διαστάσεις 70x40x10 εκατοστά, πέτρες που πέρασαν από δύο με τρία χέρια η κάθε μία το πολύ, πέτρες που πριν σπάσουν και τοποθετηθούν, έπρεπε πριν να τις… “ακούσει” ο ίδιος ο τεχνίτης, αφού κάθε πέτρα “λαλάει”, όπως λένε αυτοί οι άνθρωποι».
Για την αποκατάσταση του γεφυριού οι ερευνητές δεν χρησιμοποίησαν «καμία από τις σύγχρονες τεχνολογίες, καμία κρυφή ενίσχυση, ούτε ένα κιλό μέταλλο από το ελάχιστο που είχαν βάλει στο αρχικό γεφύρι». Εστίασαν, όπως επισημαίνει ο κ. Καλιαμπάκος, στο να ολοκληρώσουν οι τεχνικοί τις εργασίες «διαβάζοντας σωστά αυτό που ο πρωτομάστορας Μπέκας με τους δικούς τους τεχνίτες είχε κάνει πριν από 150 χρόνια». Το αποτέλεσμα σήμερα είναι «ένα γεφύρι που είναι κάτι παραπάνω από δίδυμο αδερφάκι του αρχικού, είναι ένα γεφύρι με το ίδιο DNΑ».
Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους όσοι συνέβαλλαν στην αποκατάσταση αυτού του ιστορικού μνημείου, σημείο αναφοράς όλων των Τζουμερκιωτών!
Ο Άραχθος, τώρα πια, μπορεί να κυλάει ήρεμος τα νερά του, αφού ξαναφόρεσε το ασημένιο δαχτυλίδι του με τις πολύτιμες πέτρες!

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...